سامانه انجمن مرکزی نظارت بر انتخابات تعاونی ها و اتاق های تعاون

(سانتــا)

قوانین و مقررات


ردیفگروهعنواندانلود
1فرم هافرم شماره 1 : فرم ثبت نام داوطلبان تصدی سمت های هیات رئیسه و بازرسی اتاق های تعاون دانلود
2فرم هافرم شماره 2 : فرم ثبت نام داوطلبان تصدی سمت های هیات مدیره و بازرسی در شرکت ها و اتحادیه ها دانلود
3قوانين و مقرراتقانون شرکت های تعاونی مصوب 1350 و اصلاحیه های 1350، 1352 و 1354 دانلود
4قوانين و مقرراتقانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران مصوب 1370 و اصلاحات بعدی دانلود
5قوانين و مقرراتدستور العمل نحوه نظارت بر انتخابات تعاونی‌ها و اتاق‌های تعاون کشور (اصلاحی مصوب 16مهر ماه 1402) دانلود
6اطلاعيه هاتعرفه خدمات رسیدگی در کمیسیون ها و انجمن مرکزی نظارت دانلود
7فرم هاضمیمه 4: فرم کاندیداتوری داوطلبی تصدی سمت هیأت مدیره و بازرسی و مدیرعاملی شرکت ها و اتحادیه های تعاونی دانلود
8فرم هاضمیمه 5 : فرم قبولی تصدی سمت هیأت مدیره، مدیرعامل و بازرس شرکت های تعاونی غیر مشمول دانلود
9اطلاعيه هااعلام تعرفه هزینه کارشناسی رسیدگی به شکایات در کمیسیون های نظارت برای سال مالی سال 1403 دانلود
10قوانين و مقرراتاصلاحیه های الحاقی به دستورالعمل نظارت مورخ 1402/11/11 و 1403/07/08 دانلود

انجمن مرکزی نظارت بر انتخابات تعاونی ها و اتاق های تعاون کشور
دستور العمل نحوه نظارت بر انتخابات تعاونی‌ها و اتاق‌های تعاون کشور
(اصلاحی مصوب 16/07/ 1402) و
اصلاحیه های بعدی (11/11/1402 و 08/07/1403)
به استناد ماده (68) قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران مصوب 1370و اصلاحات بعدی آن، دستور العمل نحوه نظارت بر انتخابات تعاونی‌ها و اتاق‌های تعاون کشور در دویست و هفدهمین جلسه انجمن مرکزی در تاریخ 16 مهرماه 1402 به شرح زیر تصویب شد.
ماده 1) تعاریف و اصطلاحات :
1. انجمن نظارت : انجمن مرکزی نظارت بر انتخابات تعاونی‌ها و اتاق‌های تعاون
2. وزارت : وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
3. قانون : قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران مصوب سال 1370 و اصلاحات بعدی آن
4. تعاونی‌ها : شرکت‌ها و اتحادیه‌هایی که با رعایت مقررات قانون بخش تعاون اقتصاد جمهوری اسلامی ایران(مصوب 1370و اصلاحات بعدی آن) تشکیل و به ثبت برسند.
تبصره - تعاونی‌های سهامی عام که در بازار سرمایه حضور دارند از شمول این بند مستثنی وتابع قوانین ومقررات مربوطه می باشند.
5. اتاق تعاون : اتاق تعاون شهرستان، استان
6. اتاق ایران : اتاق تعاون ایران
7. کمیسیون‌ها : کمیسیون‌هایی که بمنظور بررسی احراز شرایط داوطلبان ورسیدگی به شکایات مربوط به کلیه مراحل انتخابات شرکت ها واتحادیه های تعاونی واتاق تعاون شهرستان واستان که توسط انجمن مرکزی نظارت در سطح شهرستان، استان وکشور تعیین وذیل آن فعالیت می نمایند.
8. سامانه نظارت : سامانه انجمن مرکزی نظارت بر انتخابات تعاوني‌ها و اتاق‌هاي تعاون به نشانی iccnezart. com
9. سامانه جامع و هوشمند تعاونی : به آدرس https: //taavoni.mcls.gov.ir
ماده 2 ) ترکیب انجمن: انجمن نظارت از پنج عضو به ترتیب زیر تشکیل می گردد:
1. نماینده اتاق ایران با معرفی کتبی رئیس اتاق تعاون ایران
2. نماینده وزارت با معرفی کتبی وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی
3. سه نفراز اتحادیه ها به انتخاب مجمع نمایندگان اتاق تعاون ایران برای مدت چهار (4) سال به طوری که از هر اتحادیه بیش از یک نفر انتخاب نشود.
تبصره - وزارت و اتاق ایران در هر زمان می توانند نماینده خود را جایگزین نمایند.
ماده 3) در اولین جلسه اعضاء انجمن نظارت از بین خود یک نفر رئیس، یک نفر نایب رئیس و یک نفر منشی انتخاب می نمایند.
تبصره 1- بمنظور ثبت و ضبط شکایات و صورتجلسات و انجام امور اداری انجمن نظارت، دبیرخانه انجمن در محل اتاق ایران تشکیل وفعالیت می نماید.
تبصره 2 - مسئولیت هماهنگی و نظارت بر عملکرد دبیرخانه به عهده منشی می باشد.
تبصره 3 - کلیه مکاتبات اداری ابلاغها و دعوت نامه ها با امضای رئیس و در غیاب با امضای نایب رئیس معتبر می باشد.
ماده 4) وظایف انجمن نظارت :
1. بررسی و تطبیق شرایط داوطلبان تصدی سمت هیأت رئیسه، هیأت مدیره، مدیرعامل، و بازرسان، شرکت های تعاونی و اتاق های تعاون براساس شرایط مندرج در ماده (38) قانون بخش تعاون
2. مشخص نمودن شرایط و نحوه تعیین اعضای کمیسیون ها
3. تشکیل و ساماندهی و نظارت برحسن انجام فعالیت وآرای کمیسیون های شهرستانی، استانی و کشوری
4. رسیدگی به شکایات مربوط به آراء صادره توسط کمیسیون ها در خصوص مراحل انتخابات شرکت ها و اتحادیه های تعاونی مشمول و اتاق های تعاون و تجدیدنظر در آرای صادره کمیسیون ها وفق قوانین ومقررات موضوعه
5. اعلام نظر نسبت به انطباق برگزاری مجمع نمایندگان اتاق ایران با قوانین ومقررات موضوعه
6. تعیین تعاونی های مشمول این دستورالعمل
7. ارائه پاسخ به سئوالات و مکاتبات در حدود اختیارات و وظایف قانونی انجمن
تبصره 1 : انجمن نظارت از طریق کمیسیون ها بر کلیه مراحل انتخابات تعاونی ها و اتاق های تعاون که مشمول این دستورالعمل می گردند از صدور آگهی تا ارسال مدارک مجامع توسط مرجع ارسال به ثبت نظارت داشته و با اطلاع از روند دعوت به برگزاری مجمع در هرمرحله حسب تشخیص تذکرات قانونی خود را کتباً جهت اطلاع و اصلاح رویه به مقام دعوت کننده یا هیأت رئیسه مجمع ذیربط اعلام نماید.
تبصره 2 : شرکت های تعاونی مشمول و اتاق ها موظفند پس از انتشار آگهی تصویر آن را در حساب کاربری خود در سامانه انجمن نظارت بارگذاری (آپلود) و همزمان نسخه ای از آن را جهت اطلاع و اعمال نظارت بر روند برگزاری مجامع را حسب مورد به کمیسیون ذیربط وانجمن نظارت ارسال نمایند.
تبصره 3 : انجمن نظارت بر کلیه مراحل مجامع نمایندگان اتاق ایران از صدور آگهی تا ارسال مدارک مجامع توسط مرجع ارسال به ثبت نظارت داشته و با اطلاع از روند دعوت به برگزاری مجمع در هرمرحله تذکرات قانونی خود را کتباً جهت اطلاع و اصلاح رویه به مقام دعوت کننده یا هیأت رئیسه اتاق اعلام وحسب مورد نسبت به اعزام ناظر یا ناظران به مجامع پیش گفته اقدام نماید.
تبصره 4 : انجمن نظارت از طریق کمیسیون های ذیربط می تواند ناظریا ناظران واجد شرایط دارای اعتبارنامه (کارت معتبر) نظارتی صادره از انجمن را جهت بررسی روند برگزاری انتخابات بر شرکت های تعاونی یا اتاقهای تعاون اعزام نمایند.ناظران موظفند بدون دخالت در روند برگزاری مجمع، حاضر و مطابق شیوه نامه نظارتی مصوب انجمن نظارت (به شرح پیوست یک) گزارش خود را بصورت کتبی وقبل از اتمام مهلت شکایت مندرج در مادتین(11) و(12) به انجمن یا کمیسیون نظارت ارسال نمایند، ناظران موظفند درصورت مشاهده اشکال در زمان مجمع تذکر خود را تواماً بصورت شفاهی وکتبی (حسب مورد) به مقام دعوت کننده و یا رئیس مجمع اعلام نماید وگزارش ناظرین باید در زمان رسیدگی مورد نظر کمیسیون قرار بگیرد و جزء اجزاء پرونده باشد مفاد این تبصره نافی وظیفه قانونی نظارتی انجمن نظارت نمی باشد.
تبصره 5 - نمایندگان اتاق‌های تعاون درکمیسیون‌های استانی و شهرستانی با معرفی اتاق تعاون با تأیید و حکم انجمن نظارت به ریاست کمیسیون تعیین می گردند.
تبصره 6 - دبیرخانه کمیسیون ها در محل اتاق تعاون ذیربط می باشد و در صورت نبود اتاق تعاون شهرستان و عدم تامین محل استقرار کمیسیون ازسوی اتاق استان در شهرستان در محل اداره تعاون شهرستان مستقر می گردد.
تبصره 7 -تمامی اتحادیه های شهرستانی ،استانی و سراسری که فرآیند انتخابات آن‌ها در مهلت قانونی مورد شکایت قرار گرفته است مکلفند حداکثر 3 روز پس از برگزاری انتخابات در مجامع مدارک مصدق مجمع مشتمل بر آگهی دعوت (در صورتی که مجمع نوبت دوم باشد آگهی و صورتجلسه نوبت اول)، لیست اسامی داوطلبان احراز شده از سوی کمیسیون، لیست حاضرین در مجمع،تعرفه های رأی، ورقه شمارش آراء و صورتجلسه مجمع بهمراه یک جلد اساسنامه را جهت بررسی و اعلام انطباق یا عدم انطباق با قانون و مقررات حسب مورد به کمیسیون های ذی‌ربط تسلیم نمایند؛ کمیسیون پس از دریافت مدارک و بررسی و نظارتهای لازم در صورت عدم مغایرت قانونی مراتب را جهت طی تشریفات صدور تأییدیه ثبت انتخابات به ادارات تعاون مربوطه ارسال می نماید .
ماده 5) کمیسیون‌ها با عضویت سه نفر افراد مطلع به قوانین و مقررات بخش تعاون واجد شرایط به شرح زیر تشکیل و فعالیت می نمایند. اعضای کمیسیون های نظارت شهرستانی و استانی بایستی واجد شرایط ذیل باشند :
الف : داشتن حداقل دیپلم
ب : داشتن گواهینامه آشنایی با قوانین ومقررات بخش تعاون صادره از انجمن مرکزی نظارت.
ج : داشتن شرایط مندرج در ماده 38 قانون بخش تعاونی ج.ا.ا
تبصره - وجود شرایط فوق الذکر نزد نمایندگان ادارات تعاون،کار ورفاه اجتماعی با تأییدیه اداره کل مربوطه انجام میپذیرد.
1-کمیسیون‌های شهرستانی
الف : نماینده اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی شهرستان با معرفی کتبی رئیس اداره شهرستان
ب : نماینده منتخب هیأت رئیسه اتاق تعاون شهرستان (رئیس کمیسیون)
ج : نماینده اتحادیه مربوطه
تبصره 1- درصورت عدم وجود اتاق تعاون شهرستان و یا در زمان طرح و رسیدگی به پرونده اتاق تعاون شهرستان نماینده اتاق استان در جلسه شرکت می نماید. هیأت رئیسه اتاق تعاون استان موظف است نسبت به تعیین نمایندگان کمیسیون شهرستان برای شهرستانهای فاقد اتاق تعاون اقدام و لیست آن را به کمیسیون های شهرستانی و انجمن نظارت اعلام نماید.
تبصره 2- در صورت عدم وجود اتحادیه شهرستان، اتحادیه تعاونیهای استانی همگن و در صورت نبود اتحادیه استانی، نماینده شرکت تعاونی که پرونده آن مطرح است در کمیسیون شرکت می نماید .
تبصره 3- رسیدگی به امور نظارتی تعاونیهای شهرستان مرکز استان برعهده کمیسیون استانی می باشد .
2- کمیسیون استانی
الف : نماینده اداره کل تعاون کار و رفاه اجتماعی استان با معرفی کتبی مدیر کل
ب : نماینده اتاق تعاون استان (رئیس کمیسیون)
ج : نماینده اتحادیه استانی
تبصره 1- در صورت عدم وجود اتحادیه استانی، نماینده اتحادیه سراسری همگن (کشوری/ مرکزی) و در صورت نبود اتحادیه سراسری ، نماینده شرکت تعاونی یا اتحادیه ای که پرونده آن مطرح است در کمیسیون حضور خواهد یافت.
تبصره 2 - در زمان طرح پرونده اتحادیه استانی، نماینده اتحادیه سراسری همگن در کمیسیون حضور خواهد داشت.
تبصره 3 - اعضای کمیسیون استان در زمان طرح پرونده اتاق تعاون استان،شامل نماینده اداره کل تعاون، نماینده اتاق ایران و نماینده اتاق تعاون استان حاضر می باشند.
3-کمیسیون کشوری
الف : نماینده دفترتخصصی معاونت امور تعاون با معرفی کتبی آن دفتر
ب : نماینده منتخب اتاق ایران بعنوان رئیس کمیسیون
ج : نماینده اتحادیه سراسری ذیربط .
تبصره 1 - احراز شرایط داوطلبان تعاونی های مشمول و رسیدگی به شکایات مربوط به انتخابات تعاونی ها و اتاق های تعاون با حوزه عمل شهرستان در صلاحیت کمیسیون شهرستان، تعاونی های مرکز استان و شرکت های تعاونی مشمول با حوزه عمل استانی یا فرااستانی ثبت شده در استان به استثناء استان تهران و اتاق تعاون استان در صلاحیت کمیسیون استانی و اتحادیه های سراسری و تعاونی های فرا استانی ثبت شده در تهران در صلاحیت کمیسیون کشوری می باشد.
تبصره 2 - درصورت ایجاد محدودیت های قانونی برای نماینده معرفی شده اتاق ایران، استان و شهرستان در کمیسیون های نظارت ذیربط مرجع مربوطه مکلف است حداکثر ظرف مدت 3 روز اداری نسبت به معرفی نماینده جدید اقدام نمایند در صورت عدم معرفی ظرف مدت مذکور انجمن نظارت نسبت به تعیین و نصب نماینده در کمیسیون ذیربط اقدام می نماید.
ماده 6) جلسات انجمن نظارت با دعوت کتبی رئیس و در غیاب وی نائب رئیس و جلسات کمیسیونها با دعوت رئیس کمیسیون تشکیل می شود و با حضور اکثریت اعضا رسمیت می یابد تصمیمات متخذه با رای موافق اکثریت اعضاء انجمن معتبر است مصوبات انجمن نظارت با امضاء رئیس و در غیاب وی نایب رئیس و مصوبات کمیسیونها با امضاء رئیس کمیسیون ابلاغ می گردد.
ماده 7) در تعاونیهای مشمول این دستور العمل که در شرف تأسیس هستند هیأت موسس عهده دار انجام وظایف مقام دعوت کننده مجمع در قبال اجرای این دستورالعمل می باشند.
ماده 8) داوطلبان تصدی سمت های هیات مدیره، هیأت رئیسه، بازرس یا بازرسان، در شرکتها و اتحادیه های تعاونی و اتاقهای تعاون موظفند حداکثر ظرف مدت 5 روز تقویمی پس از انتشار آگهی دعوت به مجمع درخواست کتبی خود را مطابق فرم تنظیمی انجمن نظارت تکمیل و به همراه مدارک لازم تحویل مقام دعوت کننده نموده و رسید ثبت نام را اخذ نمایند. مقام دعوت کننده مکلف است کلیه تقاضا های کاندیداها را دریافت و ظرف مدت دو روز اداری پس از اتمام مهلت نام نویسی، مدارک کلیه داوطلبان را با مفاد اساسنامه تطبیق و آن را در حساب کاربری شرکت در سامانه انجمن نظارت ثبت و اصل مدارک ثبت نام شدگان را به همراه مستندات ذیل به دبیرخانه کمیسیون ذیربط تحویل و رسید دریافت نماید پذیرش مدارک توسط کمیسیون ذیربط منوط به ارائه مستندات ذیل بوده و در صورت عدم ارائه مستندات ذیل، کمیسیون صلاحیت رسیدگی به موضوع صلاحیت کاندیداها را نخواهد داشت و تبعات قضائی و حقوقی ناشی از عدم ارائه مستندات ذیل برعهده مقام دعوت کننده می باشد.
الف) گواهی معتبر ومستند مبنی بر احراز عضویت کاندیداهای هیأت رئیسه و هیات مدیره در تعاونی
ب) تاییدیه مبنی بر انطباق کاندیداها با شرایط مندرج در اساسنامه ومقررات موضوعه برای تصدی سمت مورد نظر
ج) اساسنامه مورد عمل
د) گواهی عدم سوء پیشینه، کارت پایان خدمت و یا معافیت برای آقایان
ه) لیست اسامی اعضاء تایید شده توسط مقام دعوت کننده
و) سایر مدارک حسب مورد یا تشخیص کمیسیون مربوطه یا انجمن نظارت
تبصره 1- در مواردیکه مقام دعوت کننده مجمع به غیر از هیأت مدیره تعاونی باشد، تأییدیه اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی و یا دفتر تخصصی ذیربط ملاک عمل بند(ه) این ماده قرار می گیرد.
تبصره2 - اشخاص حقوقی داوطلبان تصدی سمت های هیأت مدیره یا بازرسی تعاونی ها شخص حقیقی به عنوان نماینده
خود معرفی نمایند. نماینده می بایست نسبت به تکمیل فرم ثبت نام اقدام نموده و واجد شرایط مقرر در ماده 38 قانون بخش
تعاون باشد.
تبصره 3 - داوطلبان تصدی سمت هیأت رئیسه اتاقهای تعاون باید عضو تعاونی بوده و به همراه مدارک ثبت نامی خود
گواهی یا مستند عضویت در شرکت تعاونی را ارائه نمایند. هرشرکت تعاونی میتواند حداکتر یک نماینده معرفی نماید.
تبصره 4 - کارکنان دولت که داوطلب تصدی سمت هیأت رئیسه اتاقهای تعاون می باشند باید از شرکت تعاونی مصرف، مسکن و یا اعتبار کارمندی که عضو آن هستند گواهی عضویت و نامه رسمی برای داوطلبی در هیأت رئیسه ارائه نمایند.
تبصره 5 - داوطلبان تصدی هیأت رئیسه اتاقهای تعاون باید حداقل دارای سه سال سابقه عضویت در هیأت رئیسه یا هیأت مدیره یا مدیریت عامل، دبیری اتاقها و دبیرکل یا بازرسی شرکتها و اتحادیه های تعاونی یا اتاقهای تعاون بوده و اصل مستند و یا معتبر آن را به همراه مدارک ثبت نام خود ارائه نمایند.
تبصره 6 - مسئولیت تبعات قانونی عدم ثبت نام از داوطلبان در مهلت مقرر در این ماده بعهده مقام دعوت کننده است ملاک بررسی و احراز شرایط داوطلبان لیستی است که از سوی مقام دعوت کننده به همراه مستندات مندرج در این ماده به کمیسیون تحویل می شود . به درخواستهای خارج از چارچوب مقررات این دستورالعمل رسیدگی نخواهد شد.
تبصره ۷ - با توجه به قيد تعهد در برگ فرم ثبت نام داوطلبان تصدي سمتهاي هيأت مديره، هيأت بازرسي، مديرعامل شرکت و اتحاديه هاي تعاوني ، هيأت رئيسه و هيأت بازرسي اتاق هاي تعاون، مبني بر صحت کليه اطلاعات و موارد درج شده در فرم که به امضاء داوطلب رسيده در هر زمان خلاف آن مندرجات برابر مستندات اعلام گردد موضوع مي تواند جهت اتخاذ تصميم به کميسيون و نهايتا انجمن نظارت جهت صدور راي قطعي اقدام گردد.
ماده 9) انجمن نظارت یا کمیسیونها مکلفند حداکثر ظرف مدت 3 روز اداری پس از وصول مدارک داوطلبان نسبت به تشکیل جلسه و اتخاذ تصمیم اقدام نمایند. دبیرخانه مربوطه بایستی نتیجه را در مدت مذکور به مقام دعوت کننده ابلاغ نماید.
تبصره 1- مقام دعوت کننده موظف است بلافاصله پس از وصول نتیجه بررسی انجمن یا کمیسیون مراتب را در مهلت مقرر به نحو مقتضی به اطلاع ذینفعان برساند.
تبصره 2 - در صورت عدم اعلام نظر در مهلت مقرر توسط انجمن با کمیسیون مربوطه اعلام اسامی داوطلبان در جلسه مجمع بلامانع است.
ماده10) بررسی و تطبیق شرایط داوطلبین در انجمن نظارت و کمیسیونها منوط به ارائه مستندات ماده 8 توسط مقام دعوت کننده بوده و فقط براساس ماده 38 قانون صورت می گیرد و نتیجه بدون ابهام و صریح مبنی بر انطباق یا عدم انطباق شرایط داوطلبان اعلام می گردد.
تبصره 1- در صورت عدم انطباق شرایط هر یک از داوطلبان با درخواست کتبی وی می بایستی نتیجه بررسی کتباً ظرف مدت دو روز اداری به صورت محرمانه به ایشان اعلام شود .
تبصره 2- داوطلبانی که توسط کمیسیون واجد شرایط لازم تشخیص داده نشده اند می توانند ظرف مدت دو روز اداری از زمان ابلاغ رای تقاضای بررسی مجدد خودرا کتبا به کمیسیون استان مربوطه درمورد آراء کمیسیون شهرستان وانجمن نظارت در مورد آراء کمیسیون های نظارت استانی یا کشوری تسلیم نمایند این تقاضا ظرف مدت ۳ روز اداری بررسی و اعلام نظر می گردد رای صادره انجمن قطعی و لازم الاجرا است. تعاونی یا اتاق تعاون ذی ربط موظف است مدارک داوطلب را به همراه مستندات مربوطه حسب مورد به کمیسیون نظارت ذیربط یا انجمن نظارت ارسال نماید.
تبصره ۳ - در هر زمان هيأت مديره قصد انتخاب مديرعامل خارج از اعضاء هيأت مديره را دارد بايد فرم ثبت نام و مدارک لازم مطابق ماده ۸ را به کميسيون مربوطه ارائه تا شرايط وي بررسي و احراز گردد
ماده 11) شکایت کتبی در رابطه با کلیه مراحل انتخابات تعاونیها و اتاقهای تعاون حداکثر ظرف مدت 5 روز اداری پس از برگزاری مجمع به دبیرخانه کمیسیون ذیربط در شهرستان، استان، کشور تحویل شده باشد جهت رسیدگی از نظر انطباق برگزاری انتخابات با قانون و مقررات موضوعه در جلسه کمیسیون مطرح می شود دبیرخانه کمیسیون موظف است نتیجه رسیدگی را حداکثر ظرف مدت 10 روز اداری از زمان پایان وصول شکایت اعلام نماید.
تبصره 1- تسلیم (اقامه) شکایت و اعتراض از سوی معترضین صرفاً در صورت ارائه بر اساس فرم مخصوص شکایت و ثبت آن در سامانه انجمن نظارت ( در صورت عدم ثبت در سامانه انجمن نظارت، ثبت فیزیکی در دبیرخانه کمیسیون مربوطه یا انجمن نظارت) امکان رسیدگی توسط مرجع ذیربط را خواهد داشت .
تبصره 2 - رسیدگی، اتخاذ تصمیم، صدور و ابلاغ رأی خارج از مواعید مقرر در این ماده فاقد اعتبار است و مهلت رسیدگی صرفاً با ارائه دلایل توجیهی و تایید انجمن نظارت قابل تمدید است .
تبصره 3 - انجمن نظارت و کمیسیون ها مکلفند پس از ثبت و وصول شکایت به شرح تبصره 1 این ماده، بلافاصله نسخه دوم شکایت را به طرف مقابل و اداره تعاون ذیربط ابلاغ نمایند . طرف شکایت می تواند ظرف دو روز اداری دفاعیات خود را بهمراه مستندات به مرجع مربوطه ارائه نماید . عدم ارائه دفاعیات یا ارائه مستندات طرف مقابل مانع رسیدگی نخواهد بود.
تبصره 4 - آراء کميسيون ها و انجمن نظارت پس از انشاء و اصدار به تعاوني يا اتاق ذيربط ( شاکي و متشاکي) به صورت حضوري با اخذ رسيد و در صورت استنکاف از دريافت حکم و رسيد، رأي از طريق اظهار نامه قضائي صورت مي پذيرد.
ماده 12) شرکت ها و اتحادیه های تعاونی و اتاقهای تعاون شهرستان و استان و اعضای آنها که در آراء ذینفع می باشند می توانند به ترتیب زیر نسبت به آراء کمیسیونها اعتراض و درخواست تجدید نظر نموده و اعتراض خود را به مرجع تجدید نظر کننده ارائه و رونوشت آن را به مرجع صادرکننده رای مورد اعتراض ارسال نماید:
1. آرای کمیسیونهای نظارت شهرستان ظرف حداکثرمدت 5 روز اداری از زمان ابلاغ قابل اعتراض و تجدید نظر خواهی در کمیسیون نظارت استان می باشد .
2. آرای کمیسیونهای نظارت استان (آراء بدوی و تجدیدنظر) ظرف حداکثرمدت 5 روز اداری از زمان ابلاغ قابل اعتراض و تجدید نظرخواهی در انجمن نظارت می باشد
3. آرای کمیسیون کشوری ظرف حداکثرمدت 5 روز اداری از زمان ابلاغ قابل اعتراض و تجدید نظرخواهی در انجمن نظارت می باشد .
تبصره 1-کمیسیون استان یا انجمن نظارت موظف است پس از وصول درخواست تجدید نظرخواهی رونوشتی از درخواست تجدید نظر خواه را بهمراه منضمات به تجدید نظرخوانده جهت تبادل لوایح ابلاغ و تجدید نظر خوانده موظف است ظرف مدت حداکثر 5 روز اداری پس از ابلاغ نسبت به ارائه دفاعیات خود به مرجع تجدید نظر کننده اقدام و مرجع مذکور ظرف مدت10 روز اداری پس از مهلت پیش گفته به موضوع رسیدگی و نتیجه رابه شرح تبصره 4 ماده 11 این دستورالعمل به طرفین ابلاغ نماید. عدم ارائه دفاعیه توسط تجدید نظر خوانده در مهلت مقرر نافی رسیدگی نمی باشد. آراء صادره انجمن نظارت قطعی و لازم الاجراء می باشد:
تبصره 2-کمیسیون صادرکننده رأی مورد اعتراض، موظف است ظرف مدت دو روز اداری پس از وصول درخواست تجدید نظرخواهی رونوشت و نسخه ای کامل از مدارک و مستندات پرونده مورد اعتراض را به همراه گردش کار جهت رسیدگی حسب مورد به مرجع تجدید نظر کننده ارسال نماید.
تبصره 3- انجمن نظارت می تواند مدت زمان رسیدگی به شکایات و تجدید نظر خواهی در مورد آرای کمیسیون های استانی و کشوری را جهت بررسی جامع و صدور رأی قطعی به مدت حداکثر 30 روز اداری علاوه بر مدت مقرر در تبصره «1» این ماده تمدید نماید
تبصره 4- انجمن نظارت با همکاری وزارت تعاون ظرف مدت شش ماه از تاریخ این دستورالعمل تمهیدات لازم جهت سامانه ای شدن فرآیند احراز صلاحیت و رسیدگی به شکایت موضوع این دستورالعمل را از طریق ایجاد ارتباط سامانه هوشمند و سامانه نظارت فراهم نمایند.
ماده 13) انجمن نظارت و کمیسیونها موظفند به محض دریافت شکایت در مورد نحوه برگزاری انتخابات تعاونیها نسبت به اعلام مراتب به دفاتر تخصصی یا ادارات تعاون ذیربط اقدام نموده و اداره تعاون ذیربط نیز تا اعلام نتیجه قطعی کمیسیون یا انجمن نظارت از اصدار تاییدیه ثبتی خودداری نماید. در این صورت صدور تائیدیه ثبت تغییرات منوط به قطعیت ( قطعی شدن) رای صادره کمیسیون مربوطه یا رای قطعی انجمن نظارت می باشد.
تبصره 1- مسئولیت صدورتائیدیه ثبت مجامع بدون اخذ نظریه کمیسیون یا انجمن نظارت در موارد پیش گفته و همچنین عدم احراز شرایط داوطلبان تصدی سمت هیأت مدیره، بازرسی، مدیرعاملی، هیأت رئیسه، درتعاونیهای مشمول این دستورالعمل بر عهده صادر کننده تاییدیه ثبتی می باشد.
تبصره 2 - در صورت عدم اعلام نظر (رأی) توسط انجمن نظارت یا کمیسیون در مهلت مقرر در این دستورالعمل، صدور تاییدیه ثبت تغییرات بلامانع است.
تبصره 3 - اعتراض خارج از موعد مقرر در این دستورالعمل قابل استماع نمی باشد.
ماده 14) هیچ ‌یک از اعضای کمیسیون های نظارت بررسی کننده، تقاضای تجدیدنظر نباید عضو کمیسیون بدوی صدور رأی باشد.
ماده 15) شکایت کتبی مربوط به انتخابات اتاق تعاون ایران یا اعتراض به بررسی صلاحیت داوطلبان هیئت‌رئیسه یا بازرسی یا دبیرکل در انجمن نظارت بررسی و اعلام رأی می‌گردد. مهلت قانونی اعتراض به روند انتخابات اتاق تعاون ایران سه روز اداری پس‌از برگزاری مجمع و زمان اعتراض به بررسی صلاحیت داوطلبان سه روز اداری از زمان اعلام نظر انجمن می‌باشد.
ماده 16) هیأت‌رئیسه اتاق تعاون ایران مکلف است حداکثر ظرف مدت سه روز اداری پس‌از برگزاری مجمع نمایندگان نسخه‌ای از مدارک مجمع شامل آگهی دعوت، لیست اعضا، لیست حاضرین در مجمع، معرفی نامه، برگ آراء و صورت‌جلسه مجمع را کتباً به دبیرخانه انجمن نظارت تحویل دهند انجمن نظارت بر اساس مستندات ارائه‌شده و گزارش ناظران خود و شکایت واصله رسیدگی لازم را در خصوص انطباق برگزاری مجمع نمایندگان با قانون و مقررات موضوعه انجام داده نتیجه رسیدگی حداکثر ظرف مدت ده روز اداری پس پایان وصول مدارک اعلام می‌گردد.
ماده 17) شرکت‌ها و اتحادیه‌های تعاونی به‌شرح زیر به‌عنوان تعاونی‌های مشمول موضوع ماده (68) قانون (موضوع بررسی و احرازشرایط داوطلبان ) تعیین می‌گردند :
1. کلیه اتحادیه های شهرستانی، استانی و سراسری
2. کلیه شرکت‌های تعاونی مسکن
3. کليه شرکت هاي تعاوني حمل و نقل در همه گرايش ها با تعداد حداقل ۵۰ عضو درون شهري و۱۰۰ عضو برون شهري و کليه شرکت هاي حمل و نقل فرا استاني
4. کلیه شرکت‌های تعاونی سرمایه‌گذاری و انبوه‌سازان و تعاونیهای عمرانی
5. کلیه شرکت‌های تعاونی صیادی با بیش از پنجاه نفر عضو
6. کلیه شرکت‌های تعاونی مصرف کارگری کارمندی ، محلی
7. کلیه شرکت‌های تعاونی تامین نیاز تولید کنندگان با بیش از 30 عضو
8. کلیه تعاونی‌های مرزنشینان
9. کلیه تعاونی‌های اعتبار
10. کلیه تعاونی های توسعه و عمران شهرستان
11. کلیه تعاونی‌های فراگیر ملی
12. تعاونی‌های چند منظوره با بیش از 50نفر عضو
13. کلیه تعاونی‌های سهام عدالت
14. کلیه تعاونی‌های تولیدی دارای بیش از پنجاه نفر عضو
15. سایر تعاونیها حسب مورد به تشخیص و اجماع کل اعضای انجمن نظارت
16. کليه شرکت هاي تعاوني دهياري ها
تبصره : شرکت های تعاونی در شرف تاسیس از شمول این ماده مستثنی می باشند
ماده 18) به منظور نظارت بر حسن انجام امور محوله، کمیسیونها موظفند نسبت به ارائه گزارش عملکرد ادواری ماهانه در فرمت مورد نظر انجمن نظارت مشتمل بر مشخصات شکایات رسیدگی شده، آرا صادره و رسیدگی به احراز شرایط و صلاحیت کاندیدها اقدام نمایند. انجمن نظارت علاوه‌ بر انجام امور جاریه حداقل هر سه ماه یک‌بار نسبت به بررسی عملکرد کمیسیون‌های موضوع این دستورالعمل اقدام و گزارش عملکرد کمیسیون های نظارت توسط دبیرخانه انجمن تهیه وپس ازبررسی وارزیابی و اعطای امتیاز ورتبه بندی و نسخه ای از گزارش مربوطه به وزارت و اتاق ایران اعلام می گردد.
تبصره - تعداد آرای مورد تجدید نظرانجمن که منجر به ابطال ویا تشخیص مغایرت قانونی رای صادره توسط کمیسیون ها توسط انجمن گردیده است ملاک ارزیابی و رتبه بندی کمیسیون های ذیل انجمن بوده ودر صورت صدور سه اخطار از سوی انجمن به کمیسیون مشمول موضوع پیش گفته اعضای کمیسیون مذکور بایستی مجدداً دوره آموزشی قوانین ومقررات بخش تعاون را گذرانده ویا از بین افراد واجد شرایط موضوع ماده 5 این دستورالعمل توسط مرجع مربوطه جایگزین گردند.
ماده 19) هزینه های کارشناسی و مترتبه برای رسیدگی به شکایات در کمیسیون ها و انجمن نظارت و نحوه هزینه کرد بر اساس جدول تعرفه ای است که بصورت سالانه بر اساس تعرفه های مشابه موجود در قوه قضائیه به تصویب انجمن نظارت رسیده و جهت اجراء ابلاغ می گردد. مستند پرداخت هزینه های فوق به حساب اتاق تعاون مربوطه هنگام تسلیم و ثبت شکایت و اعتراض( از معترض یا معترضین). بعنوان مستندات پرونده در سامانه ثبت شکایت بارگذاری می گردد.
تبصره 1- هزینه های موضوع این ماده از طریق درگاه الکترونیک پذیرنده های متصل به درگاه‌های بانکی اتاق و در صورت عدم دسترسی به زیرساخت‌های الکترونیک از طریق فیش واریز نقدی بانکی به حساب اتاق تعاون ذیربط پرداخت و معتبر می باشد دریافت هر نوع وجه تحت هر عنوان ویا مازاد بر تعرفه ابلاغی و غیر از روش‌های ذکر شده در این تبصره توسط هر شخص و یا مرجعی ممنوع است.
تبصره 2- پرونده ها و شکایات فاقد فیش واریزی هزینه های موضوع این ماده قابل رسیدگی نمی باشد.
ماده 20) این دستورالعمل مشتمل بر20 ماده و 48 تبصره و ضمائم (به شرح ذیل) در دویست و هفدهمین جلسه انجمن مرکزی نظارت در تاریخ 16 مهرماه 1402 به تصویب رسید و از تاریخ تصویب جایگزین دستورالعمل قبلی می گردد.
ضمائم :
ضمیمه 1: فرآیند تعیین صلاحیت کاندیداهای هیات مدیره وبازرسی تعاونی واتحادیه واتاق های تعاون
ضمیمه 2 : فرآیند رسیدگی به شکایات مربوط به انتخابات تعاونی واتحادیه واتاق های تعاون
ضمیمه 3 : فرم کاندیداتوری داوطلبین تصدی سمت هیات رئیسه وهیات بازرسی اتاق های تعاون
ضمیمه 4 : فرم کاندیداتوری داوطلبین تصدی سمت هیات مدیره وبازرسی ومدیر عاملی شرکت ها واتحادیه های تعاونی
ضمیمه 5 : فرم قبولی تصدی هیات مدیره وبازرسی ومدیر عاملی شرکت های واتحادیه تعاونی